Opći uvjeti korištenja

OPĆI UVJETI KORIŠTENJA
sadržaja web stranice proracun.hr


Opći uvjeti korištenja Web stranica www.proracun.hr (dalje u tekstu : Proračun) pokrenula je i uređuje tvrtka Mobes kvaliteta j.d.o.o. Jozefa Maliaka 28, 32 236 Ilok, OIB: 12574068591

Aplikaciju je razvila tvrtka Spotter j.d.o.o. Žumberačka 83, 31 000 Osijek, OIB: 00591076485.

S prvim korištenjem stranice Proračun, smatra se da ste u cijelosti upoznati i ovim uvjetima, da su Vam jasni i da ih prihvaćate. U slučaju da niste suglasni, molimo ne koristite sadržaje stranice.

Izgled i sadržaj stranice Proračun mogu se iz određenih razloga izmijeniti, stoga Vas molimo da to povremeno proučite kako biste bili upoznati s eventualnim promjenama. Smatra se da Vaše naknadno korištenje stranice Proračun znači Vaš pristanak na eventualne izmjene.

Bilo da se postali registrirani korisnik ili ne, korištenje sadržaja dopuštamo samo u osobne svrhe.


NIJE DOPUŠTENO

 1. Objavljivanje, slanje, učitavanje i/ili razmjenu sadržaja kojima se vrijeđaju važeći hrvatski propisi, uključujući neistinite, uvredljive, prijeteće, proste, zlostavljajuće, vulgarne, rasističke i druge sadržaje koji potiču mržnju bilo koje vrste, kao i sadržaje kojima se vrši povreda tuđeg autorskog prava i drugih prava intelektualnog vlasništva, neovlašteno otkrivaju podaci koji predstavljaju poslovnu ili drugu tajnu, privatne poruke, osobni podaci treće osobe ili se vrijeđa pravo na osobnost treće osobe
 2. Objavljivanje, slanje, učitavanje i/ili razmjenu sadržaja kojima se vrijeđaju prava djece, pravo na privatnost ostalih korisnika i trećih osoba putem svih sadržaja.
 3. Izričito ili prikriveno oglašavanje osobnih internetskih stranica ili blogova putem sadržaja na proracun.hr
 4. Korištenje sadržaja i funkcionalnosti Proračun na način koji može uzrokovati štetu nama, ostalima korisnicima, našim korisnicima, ili bilo kojoj trećoj osobi.
 5. Lažno predstavljanje sa svrhom prijetnje, manipulacije, prijevare ili dovođenja u zabludu nas, ostalih korisnika ili trećih osoba putem svih sadržaja na Proračun
 6. Objavljivanje, slanje, učitavanje ili razmjenu neželjenih sadržaja, uključujući višestruko slanje materijala istog ili sličnog sadržaja (spamming), lančane poruke, piramidalne sheme, itd.
 7. Svjesno objavljivanje, slanje, učitavanje i/ili razmjenu sadržaja koji sadrže računalne viruse, crve, računalne kodove, datoteke i programe koji mogu imati za posljedicu ometanje, ograničavanje rada ili uništenje bilo kojeg.
 8. Neovlašteno prikupljanje, spremanje, prenošenje i korištenje bilo kakvih osobnih podataka korisnika Proračun.
 9. Korištenje bilo kakvog sadržaja i njegovog dijela u komercijalne svrhe bez prethodnog pisanog dopuštenje

U slučaju objave sadržaja kojima se narušava smisao Proračun-a ili koji mogu uzrokovati bilo kakve probleme, pridržavamo pravo da ih uklonimo bez objašnjenja, a sve ovisno o našoj procjeni situacije. Ovakvim postupanjem nastojimo zaštiti sve korisnike koji dobronamjerno posjećuju stranice radi pregledavanja proračuna, savjetovanja, analiziranja i preuzimanje dokumentacije, davanja konkretnih komentara u vidu sugestija, prijedloga i rješenja koja se tiču navedene tematike. S time želimo i zaštite sve jedinice lokalne samouprave od nepredviđenih i neadekvatnih, možda i zlonamjernih aktivnosti onih korisnika koji su se registrirali iz pogrešnih motiva.

Svi koji uoče sadržaje koji su u suprotnosti s ovim uvjetima korištenja da nam se obrate.

Ukoliko se utvrdi da je komentar kojeg korisnik postavi na stranicu neprimjeren, zlonamjeran, vrijeđajući, te nije u skladu s ovim općim uvjetima korištenja, zadržavamo pravo da:

 • o Privremeno deaktiviramo račun u trajanju od 1 mjesec, 3 ili 6 mjeseci,
 • o Trajno deaktiviramo korisnički račun
 • o Ukidanje korisničkog računa registriranog korisnika kao krajnja mjera ako je to potrebno. Time se brišu svi korisnički komentari
 • o Uvedemo zabranu pristupa na Proračun

Težina i učestalost povrede Uvjeta korištenja se kategoriziraju na sljedeći način:

 • o Objava komentara koji izazivaju bilo kakvo vrijeđanje, izazivanje, i sudjelovanje u konfliktnim situacijama,
 • o Izričito reklamiranje, izazivanje i sudjelovanje u konfliktnim situacijama koje narušavaju koncept komentara, ponavljanje komentara (spamming) povreda iz sve tri kategorije.

Sve povrede ovih Uvjeta korištenja mogu dovesti do privremene ili trajne deaktivacije korisničkog računa, kao trajnog brisanja korisničkog računa. Ne odgovaramo za bilo kakvu štetu izravnu ili neizravnu, koja bi bila izazvana takvim postupkom bilo kojem korisniku ili trećoj osobi.

Bez obzira na činjenicu što imamo pravo nadzirati sadržaj, vi ste osobno isključivo odgovorni za komentare koje ostavljate na stranici Proračun.


SADRŽAJ PRORAČUN-A

Na stranicama omogućavamo Vam da koristite različite sadržaje i funkcije. Sadržaje kreiraju jedinice lokalne samouprave ili pravne osobe koje su jedinice lokalne samouprave ovlastile da kreiraju sadržaju za njih.

Interaktivni sadržaji funkcionalnosti podijeljeni su na:

 • Vodič kroz proračun. Ovdje se nalazi vodič koji Vas uči kako čitati proračun jedinica lokalne samouprave. On Vam pomaže da razumijete važnost proračuna.
 • Proračuni. Pretraga proračuna sastoji se od pretrage proračuna jedinica lokalne samouprave za one koje se nalaze u bazi, odnosno koje imaju profil na stranici proracun.hr. Pretraga se može vršiti po godinama. Svaka godina sadrži Proračun u malom sa pripadajućim grafikonima i tekstualnim i slikovnim sadržajem, dokumentaciju proračuna za pojedinu godinu koja se može preuzimati. Vijesti općenito vezane uz proračune i informacije pojedine jedinice lokalne samouprave. Komentari proračuna omogućeni su samo korisnicima koji su se registrirali pod linkom Prijava. Komentirati proračune može se samo u razdoblju dok traje savjetovanje vezano za proračune. Sudjelovanje u proračunu može se ostvariti tako da korisnik koji se prijavi na stranicu da otvori temu i opiše otvorenu temu, taj sadržaj svi korisnici mogu ocjenjivati numeričkom ocjenom od 1 do 5 , s time da je 5 najveća ocjena, a 1 najmanja.
 • Savjetovanja s javnošću. Krajnji korisnici mogu pregledavati planove aktivnosti, planove savjetovanja, dokumentaciju povezanu za savjetovanja, savjetovanja u tijeku i završena savjetovanja. Na temelju toga korisnik nakon prijave u sustav može komentirati i davati prijedloge za savjetovanja u tijeku sve dok su otvorena. Nakon završavanja savjetovanja se prebacuju u završena, te se kao takva ne mogu komentirati, ali se može pregledavati izvještaj o provedenom savjetovanju, sa pripadajućim komentarima (prijedlozi i sugestije). Sadržaj profila jedinica lokalne samouprave u bazi. Imamo pravo nadzirati jesu li sadržaji jedinica lokalne samouprave u skladu s uvjetima korištenja i hrvatskim propisima. Ne jamčimo za istinitost, sadržaj, dostupnost, podrijetlo toga sadržaja, Budući da naš nadzor nije kontinuiran niti vršimo kontrolu sadržaja. Do najveće mjere dopuštene važećim pravnim propisima otklanjamo našu odgovornost za bilo kakvu štetu uzrokovanu drugim korisnicima i trećim osobama u svezi s korištenjem ili s pouzdavanjem u bilo koji sadržaj koji su objavile jedinice lokalne samouprave ili druga pravna osoba za njih.


REGISTRACIJA

Registracijom na stranici Proračun omogućeno Vam je komentiranje proračuna, sudjelovanje u proračunu i komentiranje savjetovanja, samo za razdoblje trajanja razdoblja navedenih kategorija.

Prilikom registracije dužni ste unositi točne i istinite podatke. Ne dopuštamo korištenje korisničkog imena koje je neprikladno, uvredljivo i vulgarno. Zadržavamo pravo obrisati takva korisnička imena bez prethodne obavijesti.

Nakon izvršene registracije dobivate vlastiti korisnički račun. Sve podatke o svom korisničkom računu, a osobito odabranu lozinku, dužni ste čuvati kao povjerljive podatke. Ne preuzimamo odgovornost za štetu koja Vama, drugim korisnicima ili trećoj osobi može biti uzrokovana zbog korištenja korisničkog računa bez autorizacije, odnosno druge zlouporabe podataka koji su dostupni na korisničkom računu. Ako uočite neautorizirano korištenje vašeg korisničkog računa, molimo da o tome odmah nas obavijestite.

Korisnički račun u svakom trenutku možete izbrisati koristeći mogućnost u Vašim postavkama na Vašoj korisničkoj stranici.

Prestankom registracije ne prestaje Vaša odgovornost za moguće povrede koje ste počinili i/ili štetu koju ste prouzročili za vrijeme trajanja vaše registracije.

Registrirati se možete koristeći svoj Facebook račun, time također za Vas vrijede ista pravila korištenja ove aplikacije.


OGRANIČENJE ODGOVORNOSTI ZA ŠTETU

Sadržaji koje korisnici neposredno pošalju, objave na stranici Proračun uzimaju se isključivo kao takvima kakvi jesu, odnosno kako su dostupni, te e ne smatramo odgovornima za moguće posljedice, uključujući bilo kakvu štetu koja može biti uzrokovana ostalim korisnicima ili trećim osobama, a koja može proizaći iz različitih tumačenja sadržaja koji se nalazi na stranici.

Usprkos uloženim naporima, ne jamčimo da će web stranica Proračun i svi njeni sadržaji uvijek biti dostupni i raspoloživi, te da neće sadržavati pogreške i računalne programe koji bi eventualno mogli prouzročiti štetu ostalim korisnicima ili trećim osobama. (npr. virusi, crvi i drugo).

Do najveće mjere dopuštene važećim pravnim propisima isključujemo odgovornost:

 1. Za bilo kakvu štetu nastalu korisnicima ili trećim osobama uslijed objavljivanja na web stranici zabranjenih sadržaja te ostalih sadržaja suprotnih uvjetima korištenja od strane, korisnika, trećih osoba, oglašivača, itd,
 2. Za bilo kakvu štetu koju korisnici ili treće osobe prouzroče ili pretrpe u svezi s korištenjem Proračun, osobito u slučaju zlouporabe, uništenja ili oštećenja sadržaja, funkcije, ili zlouporabe korisničkog računa i slično,
 3. Za štetu uzrokovanu drugim korisnicima ili trećim osobama zbog povrede njihovog autorskog prava ili drugih prava intelektualnog vlasništva, zbog objave sadržaja od strane drugih korisnika,
 4. Za štetu nastalu korisnicima i/ili trećim osobama uslijed privremene nedostupnosti web stranice Proračun, odnosno pojedinih sadržaja ili funkcija,
 5. Za štetu koju eventualno mogu uzrokovati sadržajima oglašivači koji se objavljuju na web stranici, putem svojih oglasnih stranica koje su dostupne korisnicima,
 6. Za bilo kakvu štetu prouzročenu korisnicima ili trećim osobama izmjenama ili ukidanjem pojedinih sadržaja, funkcija, usluga, dizajna, koncepcije web stranice Proračun, korisničkih računa ili eventualno cijele web stranice,
 7. Za bilo kakvu štetu uzrokovanu korisnicima ili trećim osobama, vezano za korištenje Internet stranica trećih osoba preko drugih web stranica omogućenih putem linkova.